topmenu

JE vertrekt op reis?

Update 14/11/2021:

Reisadviezen zijn sterk onderhevig aan veranderingen. Reizen naar een bepaalde bestemming kan op elk moment terug afgeraden worden of er kunnen beperkingen (testen en/of quarantaine) worden opgelegd aan reizigers uit België.

Wie over een geldig digitaal coronacertificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. (België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Ierland, Kroatië, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden)

Wat is een Europees digitaal coronacertificaat?

Het certificaat wordt vanaf 1 juli in alle EU-landen worden gebruikt en is het bewijs dat  

=> iemand is gevaccineerd tegen corona (+ 2 w.) (VACCINATIECERTIFICAAT), geldigheidsduur = 1 jaar

=> iemand heeft negatief op corona getest (TESTCERTIFICAAT)  geldigheidsduur = 72 uur

=> iemand is van corona is hersteld (HERSTELCERTIFICAAT), geldigheidsduur = 180 dagen 

Bestemmingslanden kunnen evenwel steeds bijkomende voorwaarden stellen. De leeftijd van kinderen die al dan niet een negatieve PCR test moeten kunnen voorleggen is per land nog steeds verschillend!!  Controleer daarom voldoende vooraf de precieze reisvoorwaarden van het land van bestemming of van de landen waar je door reist. De voorwaarden per land vind je hier (reopen.europe) voor landen binnen de EU of hier (diplomatie.belgium) voor alle landen.

HOE VRAAG JE HET COVID-CERTIFICAAT AAN?

Er zijn 4 manieren:

PCR Testen voor reizigers

Een test, nodig om te reizen, kost 50 euro en wordt niet terugbetaald en kan NIET in het wijkgezondheidscentrum Brugse Poort. Overzicht van de  labo’s in en rond Gent vind je hier. Je kan ook dag en nacht terecht in het testcentrum van Brussels Airport.

JE keert terug van reis?

Update 13/09/2021:

Iedereen die in België aankomt na een verblijf in het buitenland van meer dan 48 uur moet het elektronische Public Health Passenger Locator Form (PLF) invullen. Dit geldt voor alle reizen (vakantie, professionele of essentiële reizen) ongeacht het vervoersmiddel. Na het invullen van het PLF krijgt elke reiziger via e-mail een QR code toegestuurd, ter bevestiging.

 Hier vind je alle informatie over terugkerende reizigers

Het wijkgezondheidscentrum doet GEEN testen bij terugkerende reizigers, daarvoor kan je terecht in de Gentse testcentra.