topmenu

PROJECTEN

Naast onze dagelijkse werking, werken we ook projectmatig rond verschillende gezondheids- en welzijnsthema’s. Hieronder enkele recente projecten van Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort.

BRUGSE POORT LOOPT

Kinderen bewegen te weinig en zitten te veel stil. Dit kan leiden tot overgewicht en andere aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Niet alleen thuis en in de vrije tijd bewegen kinderen te weinig, ook op school kan het nog heel wat beter! Ook dit jaar zetten maar liefst 6 scholen uit de Brugse Poort (de Piramide, de Octopus, de Boomhut, de Feniks, het Klimrek, het Eiland) zich in om gedurende 8 weken meer te bewegen tijdens de schooluren. Ze doen dit via bewegingstussendoortjes, het One Mile a Day-project, Start-to-Run… Elk op hun eigen manier. Als kers op de taart en afsluiter van het ‘beweegjaar’ lopen deze scholen op 1 april de heuse loopmarathon ‘Brugse Poort Loopt’ waarbij meer dan 800 leerlingen van het basisonderwijs elk 600 tot 1000m lopen samen met hun klas en de leerkracht.
Meer info: caroline.spildooren@wgcbrugsepoort.be

SAMEN VOOR BETERE GEZONDHEIDSVAARDIGHEDEN

Werken aan gezondheidsvaardigheden is één van de gezamenlijke doelstellingen van de Gentse Wijkgezondheidscentra. Gezondheidsvaardigheden kunnen omschreven worden als ‘de vaardigheden van mensen om informatie over gezondheid op te zoeken, te begrijpen, te beoordelen en toe te passen bij het nemen van gezondheid gerelateerde beslissingen‘. Inzetten op gezondheidsvaardigheden doen we door diverse projecten zoals training van medewerkers, geven van infosessies rond gezondheidsvaardigheden, aanpassen en ontwikkelen van educatief voorlichtingsmateriaal, ontwikkelen van een spel rond het zorg- en welzijnslandschap voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden…
Meer info: joline.goossens@wgcbrugsepoort.be

IEDEREEN FIETST!

De fietslessen voor volwassenen zijn ondertussen een vaste waarde in Gent en in de Brugse Poort. Ook dit schooljaar organiseert het wijkgezondheidscentrum samen met partners een fietslessenreeks van 10 lessen voor volwassenen die niet of weinig kunnen fietsen. In 2020 testen we samen met de Gentse Wijkgezondheidscentra, de Sportdienst, de Fietsambassade en het mobiliteitsbedrijf een aantal aanpassingen om onze deelnemers nog beter te begeleiden naar duurzaam fietsgedrag.
Meer info: anna.buyssens@wgcbrugsepoort.be

RATATOUILLE BRUGSE POORT

Ratatouille is een praat- en kookgroep over voeding en opvoeding voor ouders met kinderen tot 8 jaar. We praten samen over lekker eten vol vitamines, over de manier om je kind iets anders te leren eten, wat je kan doen als je kind moeilijk eet, we wisselen uit over eetgewoontes… We starten de sessies met een gezellig onthaal, we koken en bewegen samen. Ratatouille wordt ondersteund door de Gentse Wijkgezondheidscentra. In de Brugse Poort werken we samen met het Inloopteam.
Meer info: marjolein.tratsaert@wgcbrugsepoort.be

Maart: Maand van de tand

Naar goede gewoonte is maart is de “maand van de tand”. Een hele maand zetten we het thema mondzorg in de kijker, met de focus op dagelijks poetsen van de tanden en jaarlijks naar de tandarts gaan. Deze aandacht blijft nodig, want cijfers tonen aan dat slechts 6% van de kleuters en 28% van de lagereschoolkinderen uit de Brugse Poort naar de tandarts gaan. Dit jaar gaat extra aandacht naar kinderen van 2 tot 6 jaar en hun ouders. Hiervoor werken we samen met de zorgverleners van het wijkgezondheidscentrum en de organisaties in de wijk.
Meer info: anna.buyssens@wgcbrugsepoort.be